Poissaolot
Jos olet sairaana, tai muusta pätevästä syystä poissa OPA-päivänä, ilmoita siitä viimeistään samana aamuna opettajalle (Wilma, Snap, sähköposti). Ilman pätevää syytä tai ilmoitusta suorituksestasi annetaan 0 pistettä. Poissaolotunneilta tulee hoitaa tehdyksi sekä tunnin aikana tehdyt tehtävät, että kotitehtävät.
Pidemmät poissaolot
Ennalta tiedossa olevat poissaolot (lomamatkat, leirit jne) tulee saattaa opettajan tietoon kurssin alussa, jotta voidaan sopia tehtävistä ja aikataulusta.
Kirjoitelmien arviointi
P = PANOSTUS eli sanasto ja laajuus = miten hyvin osaat soveltaa kurssilla opeteltua sanastoa 0 – 5p
-
1-2p Kirjoitelma on minimipituinen, mutta sanasto pysyy yleisellä tasolla tai fraasit on poimittu sanakirjasta/netistä.
-
3p Kirjoitelmassa on jo enemmän pituutta, mutta sanastossa on vain pari kurssilla opeteltua fraasia tai fraasit on poimittu enimmäkseen muualta kuin kirjasta.
-
4 – 5p Kirjoitelman pituus lähestyy jo sanamäärän ylärajaa, aiheen käsittely on monipuolista ja siinä on hyödynnetty kurssilla opittua sanastoa
K = KIELI eli rakenne = kirjoitelman virheettömyys ja kielelliset ansiot 0 – 5p
-
1 – 2p Kirjoitelmassa on käytetty pääasiassa pelkkiä suoria päälauseita, runsaasti virheitä jotka hankaloittavat tekstin lukemista/ymmärtämistä.
-
3p Lauserakenteet ovat jo monipuolisempia, mutta virheitä melko paljon.
-
4 – 5p Kirjoitelmassa on käytetty sekä päälauseen suoraa että käänteistä sanajärjestystä, mukana on myös yksi tai useampia sivulauseita, teksti on melko virheetöntä.
Sanakokeisiin luku
Opiskele sanakoetta varten työvihkossa olevat tekstien alleviivaukset. Kirjan takana olevaa kappalekohtaista sanalistaa ei siis erikseen kysytä. Tekstien alleviivauksista on kuitenkin hyvä opetella niissä esiintyvät sanat taivutuksineen. Etsi itsellesi sopivaa lukutyyliä kokeilemalla eri tapoja. Alla muutama esimerkki:
- Kirjoita fraasit työvihkoon ja kysele itseltäsi fraaseja vuorotellen suomesta ruotsiin ja ruotsista suomeen.
- Lue fraasit ääneen puhelimen sanelimeen ja kuuntele niitä esim. bussissa, tiskatessa tai pyöräillessä.
- Pyydä äitiä, veljeä, kummia, kaimaa tai kaveria kyselemään.
- Tee fraaseista muistipeli paperilapuille tai nettiin. Sanakokeisiin on hyvä alkaa lukea pari päivää ennen sanakoetta ja tehdä hommaa pikkuhiljaa. Mikäli kokeeseen luetaan 23-01 välillä edellisenä yönä, ei tieto tartu päähän niin, että voisit hyödyntää sitä vielä arviointipäivänä.