Tiivistelmän laatimisesta
Kurssin ensimmäinen kotonatehtävä kirjallinen tuotos on tiivistelmä. Tiivistelmällä tarkoitetaan yhtenäistä tekstiä, joka on siis tiivistetty, lyhennetty jostain pidemmästä tekstistä. Tiivistelmää varten alkuperäisestä tekstistä poimitaan kirjoittajan näkemyksen mukaiset 10 pääkohtaa ja niiden pääkohtien pohjalta laaditaan tiivistelmä omin sanoin. Tiivistelmään ei saa ottaa alkuperäistekstistä suoraan lauseita, toisaalta siihen ei myöskään saa lisätä asioita, joita alkuperäistekstissä ei mainita.
Ohjeet
Tiivistettävän tekstin löydät tunnilla jaettavasta vihkosesta. Sama teksti löytyy myös kirjan sivulta 125. Lue alkuperäisteksti useaan kertaan ja käytä kirjan s. 126 olevia apukysymyksiä apunasi selvittäessäsi ne 10 asiaa, jotka sinun mielestäsi ovat tekstissätärkeitä ja alleviivaa ne tekstistä. Tee sen pohjalta ensimmäinen luonnos. Kukaan ei saa aikaan onnistunutta tiivitelmää kertaheitolla...
Kirjan sivulla 126 löydät myös ohjeita tiivitelmän laatimiseen. Tärkeintä tiivistelmän tekemisessä (yo-koettakin ajatellen)on lukea tarkkaan tehtävänanto, millä kielellä tiivistelmä pyydetään kirjoittamaan. Tässä tehtävässä kirjoituskielenä on suomi.
Tiivistelmän pituus on n. 100 sanaa. Sanojen ylityksestä tulee pistevähennys. Maksimipisteet 10, eli piste per pääkohta.Merkitse sanamäärä tekstin loppuun. Tiivistelmässä ei käytetä kappalejakoa.
Tiivistelmässä esiteltävien asioiden ei tarvitse tulla samassa järjestyksessä, kuin alkuperäistekstissä, vaan voit muokata järjestystä mahdollisimman yhtenäisen, loogisen tekstin aikaansaamiseksi. Vältä luettelomaisuutta!
5. Palauta tiivistelmävihkonen kokonaisuudessaan. Vihkosessa tulee olla teksti alleviivattuna, muistiinpanot, luonnos, sekä varsinainen lopullinen tiivistelmä, jotta kurssin osasuoritus hyväksytään.